Kopytka bez jajka
- By : Abebe.pl
- Category : Inne tematy

Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek, ale uwielbiasz kopytka, wówczas możesz przygotować kopytka bez użycia jajek! Wydaje Ci się, że to niemożliwe? Wiedz jednak, że takie danie jest naprawdę pyszne i w niczym nie ustępuje tradycyjnym kopytkom. Prosty i łatwy przepis na takie kopytka? Przede wszystkim starannie trzeba wyrabiać ciasto – bez tego ani rusz! Kopytka bez dodatku jajek wychodzą wtedy nie mniej smaczne niż te, do których używa się jaj. Jeżeli nie jesz jajek i szukasz najlepszego przepisu, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak przygotować wyśmienite kopytka bez dodatku jajek!
Kopytka bez jajka – jak zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę?
Przede wszystkim na początek musisz ugotować ziemniaki i przecisnąć je nawet często dwukrotnie przez praskę. Powstała masa musi być idealnie gładka – bez grudek. Rozłóż ciasto równo w miseczce i podziel na cztery równe części. Następnie jedną cześć wyjmij, a puste miejsce wypełnij odpowiednio przygotowaną wcześniej i zważoną mąką ziemniaczaną. Teraz możesz wszystkie składniki wymieszać i starannie wyrabiać ciasto. Ciasto na kopytka, do którego nie użyto jajek ugniata się nieco ciężej, ponieważ jajka są tym elementem, który doskonale łączy wszystkie składniki, dlatego musisz poświęcić nieco więcej czasu na zagniatanie takiego ciasta. Powinno ono być elastyczne i sprężyste i nie mogą w nim pozostać żadne grudki. Tak jak było już powiedziane powyżej – od tego zależy efekt końcowy Twojego dania. Grudowate i niekształtne kopytka nie wyglądają dobrze na talerzu i raczej nie zachęcają do jedzenia, dlatego tak ważne jest dołożenie wszelkich starań! Z wyrobionego ciasta uformuj wałeczki i ukośnie wytnij kopytka. W kolejnym etapie, kopytka wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj je do momentu wypłynięcia na wierzch.
Jak podawać kopytka – z czym najlepiej smakują?
Kopytka mogą stanowić doskonały dodatek do dań głównych, możesz je również podsmażyć lub podawać za okrasą z cebuli, boczkiem lub z masłem.