Na obiad i na kolację

Inne tematy

Podstawą codziennego zdrowego odżywiania i właściwie rozumianej dietetyki są stałe posiłki oraz pyszne i pożywne obiady. To właśnie do obiadu przywiązujemy największą wagę, chcemy by był on zdrowy i smaczny. Najczęściej obiad składa się z dwóch dań ale często również przygotowujemy jedno danie chcąc zaoszczędzić czas. Bardzo dobrze sprawdzają się wówczas rozmaite zupy-krem, których ważną zaletą jest, że są lekkie, dietetyczne a jednocześnie pożywne. Taka zupa sprawdzi się w chłodne dni gdy potrzebujemy szybko się rozgrzać i solidnie zjeść. Możemy zjeść ją również na kolację, po całym dniu. Zupy-krem przyrządzimy z wielu warzyw a przepisów i inspiracji na nie możemy znaleźć naprawdę wiele. Jedną z najpopularniejszych jest zupa krem z fasoli.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować: szklankę ugotowanej fasoli (lub puszkę fasoli w zalewie), 400 ml bulionu warzywnego, jedną lub dwie łyżki oliwy, dwa duże ząbki czosnku, średnią cebulę, 250 g pietruszki, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sok z ćwierć cytryny, pół szklanki śmietanki 30% oraz pół szklanki mleka.

Wykonanie

Przygotowujemy warzywa: czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy czosnek i cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez pięć do dziesięciu minut – aż składniki będą miękkie. Wtedy dodajemy pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i ponownie dusimy przez około siedem do dziesięciu minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy fasolę (razem z wywarem), bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu – gotujemy aż do miękkości warzyw. Wtedy wyjmujemy liście laurowe, dodajemy śmietankę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée – możemy w tym celu wykorzystać blender i miksować przez minutę na wysokich obrotach. Mieszamy zupę z mlekiem, przed podaniem podgrzewamy.

 

Inne tematy
Wady i zalety samodzielnego szycia

Wybierając się na zakupy, czasami wrażenie, że nic nam nie pasuje. Kupowanie, a następnie przerabianie nie zawsze jest najlepszym pomysłem. Najkorzystniej byłoby kupić odzież, która w pełni spełnia nasze oczekiwania. Jeśli jednak nie ma takiej, zawsze możesz pokusić się o samodzielne uszycie. Szycie ubrań to wyzwanie, ale warte podjęcia, jeśli …

Inne tematy
Różnorodne atrakcje Ukrainy

Ukraina to kraj, w którym tanim kosztem można zapewnić sobie szereg różnorodnych wrażeń. Znajdzie się tutaj coś dla fanów aktywnego wypoczynku oraz tych, którzy uwielbiają spędzać czas na pięknych plażach. Jeśli szukasz wrażeń, jakie zapewnia kontakt z historycznymi obiektami, nie braknie tutaj zabytków, które były świadkami wielkich wydarzeń na przestrzeni …

Inne tematy
Karty klasyczne we wróżbiarstwie – kilka słów o profilach

Jeśli poczułeś potrzebę sprawdzenia przyszłości i zadania losowi konkretnych pytań, które ukierunkują Cię na swoją dalszą życiową drogę, bądź jeśli poczułeś w sobie dar i chcesz w ten sposób pomagać innym, a Twoim narzędziem używanym przy wróżbach jest właśnie talia klasycznych kart do gry, koniecznie doedukuj się z zakresu profili …