Na obiad i na kolację
- By : Abebe.pl
- Category : Inne tematy
Podstawą codziennego zdrowego odżywiania i właściwie rozumianej dietetyki są stałe posiłki oraz pyszne i pożywne obiady. To właśnie do obiadu przywiązujemy największą wagę, chcemy by był on zdrowy i smaczny. Najczęściej obiad składa się z dwóch dań ale często również przygotowujemy jedno danie chcąc zaoszczędzić czas. Bardzo dobrze sprawdzają się wówczas rozmaite zupy-krem, których ważną zaletą jest, że są lekkie, dietetyczne a jednocześnie pożywne. Taka zupa sprawdzi się w chłodne dni gdy potrzebujemy szybko się rozgrzać i solidnie zjeść. Możemy zjeść ją również na kolację, po całym dniu. Zupy-krem przyrządzimy z wielu warzyw a przepisów i inspiracji na nie możemy znaleźć naprawdę wiele. Jedną z najpopularniejszych jest zupa krem z fasoli.
Składniki
Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować: szklankę ugotowanej fasoli (lub puszkę fasoli w zalewie), 400 ml bulionu warzywnego, jedną lub dwie łyżki oliwy, dwa duże ząbki czosnku, średnią cebulę, 250 g pietruszki, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sok z ćwierć cytryny, pół szklanki śmietanki 30% oraz pół szklanki mleka.
Wykonanie
Przygotowujemy warzywa: czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy czosnek i cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez pięć do dziesięciu minut – aż składniki będą miękkie. Wtedy dodajemy pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i ponownie dusimy przez około siedem do dziesięciu minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy fasolę (razem z wywarem), bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu – gotujemy aż do miękkości warzyw. Wtedy wyjmujemy liście laurowe, dodajemy śmietankę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée – możemy w tym celu wykorzystać blender i miksować przez minutę na wysokich obrotach. Mieszamy zupę z mlekiem, przed podaniem podgrzewamy.