Na obiad i na kolację

Inne tematy

Podstawą codziennego zdrowego odżywiania i właściwie rozumianej dietetyki są stałe posiłki oraz pyszne i pożywne obiady. To właśnie do obiadu przywiązujemy największą wagę, chcemy by był on zdrowy i smaczny. Najczęściej obiad składa się z dwóch dań ale często również przygotowujemy jedno danie chcąc zaoszczędzić czas. Bardzo dobrze sprawdzają się wówczas rozmaite zupy-krem, których ważną zaletą jest, że są lekkie, dietetyczne a jednocześnie pożywne. Taka zupa sprawdzi się w chłodne dni gdy potrzebujemy szybko się rozgrzać i solidnie zjeść. Możemy zjeść ją również na kolację, po całym dniu. Zupy-krem przyrządzimy z wielu warzyw a przepisów i inspiracji na nie możemy znaleźć naprawdę wiele. Jedną z najpopularniejszych jest zupa krem z fasoli.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować: szklankę ugotowanej fasoli (lub puszkę fasoli w zalewie), 400 ml bulionu warzywnego, jedną lub dwie łyżki oliwy, dwa duże ząbki czosnku, średnią cebulę, 250 g pietruszki, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sok z ćwierć cytryny, pół szklanki śmietanki 30% oraz pół szklanki mleka.

Wykonanie

Przygotowujemy warzywa: czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy czosnek i cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez pięć do dziesięciu minut – aż składniki będą miękkie. Wtedy dodajemy pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i ponownie dusimy przez około siedem do dziesięciu minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy fasolę (razem z wywarem), bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu – gotujemy aż do miękkości warzyw. Wtedy wyjmujemy liście laurowe, dodajemy śmietankę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée – możemy w tym celu wykorzystać blender i miksować przez minutę na wysokich obrotach. Mieszamy zupę z mlekiem, przed podaniem podgrzewamy.

 

Inne tematy
Wprowadzenie sieczki ze słomy do żywienia – co warto wiedzieć?

Dostosowanie diety zwierząt hodowlanych do ich potrzeb żywieniowych jest kluczowe dla ich zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Jednym z dodatków paszowych, który warto rozważyć, jest sieczka ze słomy. Ten naturalny składnik coraz częściej znajduje swoje miejsce w żywieniu koni, krów i innych zwierząt. Ale jakie korzyści może przynieść? Jakie wyzwania mogą …

Inne tematy
Stylowe dodatki na wieczór – klucz do perfekcyjnego looku

Wieczorne wyjście, niezależnie od okazji, wymaga nie tylko odpowiedniej stylizacji, ale także przemyślanych dodatków, które dopełnią całość. Dodatki potrafią całkowicie odmienić charakter stroju, podkreślając jego wyjątkowość i nadając mu osobisty styl. Jakie dodatki wybrać, aby wyglądać elegancko, a jednocześnie czuć się komfortowo? Powiązane wpisy: Buty damskie: Najnowsze trendy i modele …

Inne tematy
Korekcja astygmatyzmu przez cylinder w okularach?

Wiele sytuacji w naszym życiu jest poważnym wyzwaniem dla oczu. Duży ruch na ulicy zmusza nas do koncentracji, a kurz i spaliny osłabiają oko. Również działanie światła emitowanego przez ekran telefonu czy komputera ma negatywny wpływ na wzrok. Kiedy obraz na siatkówce oka nie jest odpowiednio skupiany, obraz staje się …