Na obiad i na kolację

Inne tematy

Podstawą codziennego zdrowego odżywiania i właściwie rozumianej dietetyki są stałe posiłki oraz pyszne i pożywne obiady. To właśnie do obiadu przywiązujemy największą wagę, chcemy by był on zdrowy i smaczny. Najczęściej obiad składa się z dwóch dań ale często również przygotowujemy jedno danie chcąc zaoszczędzić czas. Bardzo dobrze sprawdzają się wówczas rozmaite zupy-krem, których ważną zaletą jest, że są lekkie, dietetyczne a jednocześnie pożywne. Taka zupa sprawdzi się w chłodne dni gdy potrzebujemy szybko się rozgrzać i solidnie zjeść. Możemy zjeść ją również na kolację, po całym dniu. Zupy-krem przyrządzimy z wielu warzyw a przepisów i inspiracji na nie możemy znaleźć naprawdę wiele. Jedną z najpopularniejszych jest zupa krem z fasoli.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować: szklankę ugotowanej fasoli (lub puszkę fasoli w zalewie), 400 ml bulionu warzywnego, jedną lub dwie łyżki oliwy, dwa duże ząbki czosnku, średnią cebulę, 250 g pietruszki, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sok z ćwierć cytryny, pół szklanki śmietanki 30% oraz pół szklanki mleka.

Wykonanie

Przygotowujemy warzywa: czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy czosnek i cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez pięć do dziesięciu minut – aż składniki będą miękkie. Wtedy dodajemy pietruszkę i ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i ponownie dusimy przez około siedem do dziesięciu minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy fasolę (razem z wywarem), bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut na małym ogniu – gotujemy aż do miękkości warzyw. Wtedy wyjmujemy liście laurowe, dodajemy śmietankę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée – możemy w tym celu wykorzystać blender i miksować przez minutę na wysokich obrotach. Mieszamy zupę z mlekiem, przed podaniem podgrzewamy.

 

Inne tematy
Oringi dla wysokich temperatur

Dzisiejszy świat szeroko pojętego przemysłu opiera się na wielu zaawansowanych urządzeniach, które dają nam dużo większe możliwości niż miało to miejsce kilkanaście lat temu. Jednak nie każdy z nas o tym wie, większość nowoczesnych maszyn i urządzeń opiera swoje działanie na konkretnych elementach które muszą spełniać pewne postawione przed nimi …

Inne tematy
Karmienie zwierząt hodowlanych – skuteczny preparat

Karmienie zwierząt hodowlanych to skomplikowany proces. Wiele osób uważa, że dostarczanie zwierzętom hodowlanym to prosta sprawa, po czym przez cały ich żywot podają im ciągle tą samą karmę czy też paszę. Jest to kolosalny błąd, który może przynieść w długim wymiarze opłakane skutki. Karmiąc nasze zwierzęta powinniśmy dbać o to, …

Inne tematy
Jak wybrać dobrą pracownię lutniczą w Warszawie?

Pracownia lutnicza Warszawa to miejsce, w którym powstają instrumenty strunowe. Jest magiczną pracownią, w której w każdy instrument wkładana jest część serca jego twórcy. Lutnictwo jest w pewnym stopniu bowiem wyrafinowaną sztuką konstrukcji instrumentów, a jednocześnie nieustannego poszukiwania ideału. Lutnik to mistrz w tworzeniu instrumentów, sprawia, że każdy z nich …