Wegańskie gołąbki
- By : Abebe.pl
- Category : Inne tematy
Gołąbki to charakterystyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jest znane w każdym regionie ale też różne są przepisy na ich przyrządzenie. Wszędzie bowiem pojawiają się różne, często regionalne dodatki. Mówi się, że każda gospodyni domowa ma własny przepis na pyszne gołąbki. To danie, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Ponadto, w niektórych regionach gołąbki w wersji postnej są podawane na Wigilię Bożego Narodzenia.
W tradycyjnej wersji gołąbki są podawane z mięsem, ryżem, owinięte w liście kapusty. Możemy je jednak przygotować również w wersji wegańskiej a będą równie pyszne i pożywne. Wypróbuj przepis na gołąbki z soczewicą i grzybami a z pewnością zjesz je chętnie i zrobisz więcej na dokładkę.
Składniki
Na gołąbki przygotuj: pół kilograma czerwonej soczewicy, 50 g suszonych borowików, trzy łyżki oliwy z oliwek, trzy ząbki czosnku, trzy szalotki, 50 ml octu jabłkowego, dwie łyżeczki cukru trzcinowego, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę słodkiej papryki, 50 g suszonych śliwek, 30 g orzechów laskowych oraz dwanaście dużych liści kapusty włoskiej.
Na sos przygotuj: 200 g selera, pół litra passaty pomidorowej, dwie łyżeczki ksylitolu, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz sól i pieprz do smaku.
Przepis
Zacznij od przygotowania dwóch misek, do których włożysz osobno borowiki i soczewicę. Zalej je letnią wodą i namaczaj przez około godzinę. Po tym czasie odcedź borowiki i je posiekaj. Soczewicę wypłucz, odcedź, przełóż do garnka, zalej litrem wody i posól. Gotuj przez dwadzieścia minut na małym ogniu i pod przykryciem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno czosnek, szalotki i grzyby. Wrzuć na patelnię dodając ocet jabłkowy i cukier. Podsmażaj przez chwilę a potem dodaj soczewicę. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Śliwki posiekaj a orzechy rozgnieć przy pomocy moździerza. Po chwili zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia a następnie wymieszaj ze śliwkami i orzechami.
Liście kapusty oparz wrzątkiem i odetnij to, co zgrubiałe. Rozłóż je i na środku każdego ułóż farsz. Następnie każdy liść złóż na pół, załóż boki do środka i zroluj.
Seler zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z passatą pomidorową (możesz użyć też sosu) i ksylitolem. Przypraw musztardą oraz solą i pieprzem. Powstały sos wylej na dno naczynia żaroodpornego i ułóż w nim gołąbki tak aby przylegały do siebie. Piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 155 stopni C.