Wegańskie gołąbki

Inne tematy

Gołąbki to charakterystyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jest znane w każdym regionie ale też różne są przepisy na ich przyrządzenie. Wszędzie bowiem pojawiają się różne, często regionalne dodatki. Mówi się, że każda gospodyni domowa ma własny przepis na pyszne gołąbki. To danie, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Ponadto, w niektórych regionach gołąbki w wersji postnej są podawane na Wigilię Bożego Narodzenia.
W tradycyjnej wersji gołąbki są podawane z mięsem, ryżem, owinięte w liście kapusty. Możemy je jednak przygotować również w wersji wegańskiej a będą równie pyszne i pożywne. Wypróbuj przepis na gołąbki z soczewicą i grzybami a z pewnością zjesz je chętnie i zrobisz więcej na dokładkę.

Składniki

Na gołąbki przygotuj: pół kilograma czerwonej soczewicy, 50 g suszonych borowików, trzy łyżki oliwy z oliwek, trzy ząbki czosnku, trzy szalotki, 50 ml octu jabłkowego, dwie łyżeczki cukru trzcinowego, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę słodkiej papryki, 50 g suszonych śliwek, 30 g orzechów laskowych oraz dwanaście dużych liści kapusty włoskiej.
Na sos przygotuj: 200 g selera, pół litra passaty pomidorowej, dwie łyżeczki ksylitolu, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania dwóch misek, do których włożysz osobno borowiki i soczewicę. Zalej je letnią wodą i namaczaj przez około godzinę. Po tym czasie odcedź borowiki i je posiekaj. Soczewicę wypłucz, odcedź, przełóż do garnka, zalej litrem wody i posól. Gotuj przez dwadzieścia minut na małym ogniu i pod przykryciem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno czosnek, szalotki i grzyby. Wrzuć na patelnię dodając ocet jabłkowy i cukier. Podsmażaj przez chwilę a potem dodaj soczewicę. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Śliwki posiekaj a orzechy rozgnieć przy pomocy moździerza. Po chwili zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia a następnie wymieszaj ze śliwkami i orzechami.
Liście kapusty oparz wrzątkiem i odetnij to, co zgrubiałe. Rozłóż je i na środku każdego ułóż farsz. Następnie każdy liść złóż na pół, załóż boki do środka i zroluj.
Seler zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z passatą pomidorową (możesz użyć też sosu) i ksylitolem. Przypraw musztardą oraz solą i pieprzem. Powstały sos wylej na dno naczynia żaroodpornego i ułóż w nim gołąbki tak aby przylegały do siebie. Piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 155 stopni C.

Inne tematy
Oringi dla wysokich temperatur

Dzisiejszy świat szeroko pojętego przemysłu opiera się na wielu zaawansowanych urządzeniach, które dają nam dużo większe możliwości niż miało to miejsce kilkanaście lat temu. Jednak nie każdy z nas o tym wie, większość nowoczesnych maszyn i urządzeń opiera swoje działanie na konkretnych elementach które muszą spełniać pewne postawione przed nimi …

Inne tematy
Karmienie zwierząt hodowlanych – skuteczny preparat

Karmienie zwierząt hodowlanych to skomplikowany proces. Wiele osób uważa, że dostarczanie zwierzętom hodowlanym to prosta sprawa, po czym przez cały ich żywot podają im ciągle tą samą karmę czy też paszę. Jest to kolosalny błąd, który może przynieść w długim wymiarze opłakane skutki. Karmiąc nasze zwierzęta powinniśmy dbać o to, …

Inne tematy
Jak wybrać dobrą pracownię lutniczą w Warszawie?

Pracownia lutnicza Warszawa to miejsce, w którym powstają instrumenty strunowe. Jest magiczną pracownią, w której w każdy instrument wkładana jest część serca jego twórcy. Lutnictwo jest w pewnym stopniu bowiem wyrafinowaną sztuką konstrukcji instrumentów, a jednocześnie nieustannego poszukiwania ideału. Lutnik to mistrz w tworzeniu instrumentów, sprawia, że każdy z nich …